Καθηγήτρια Οικολογίας & Οικολογίας Χερσαίων Οικοσυστημάτων ΕΚΠΑ
Η Μαργαρίτα Αριανούτσου -Φαραγγιτάκη είναι Καθηγήτρια Οικολογίας στον Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής και Διευθύντρια του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει σημαντική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της Οικολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Οικοσυστημάτων, με τα οποία ασχολείται τα τελευταία 30 χρόνια.
Έχει εκλεγεί και διατελέσει δύο φορές Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Οικολόγων της Μεσογείου (ISOMED) μεταξύ των ετών 1987-1991 και 2000-2010. Από την Ένωση αυτή έχει λάβει και τιμητική διάκριση για την προσφορά της στην έρευνα της Οικολογίας των Μεσογειακών Οικοσυστημάτων.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας το διάστημα 2010-2012.
Η κ. Αριανούτσου έχει επίσης διατελέσει μέλος της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, ενώ αποτελεί μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή
Μεταξύ άλλων είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών και μέλος της Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου της ΓΓΕΤ για το περιβάλλον.
Μεταξύ των ετών 2002 και 2005 συμμετείχε ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και βιβλία και έχει επιμεληθεί την έκδοση 5 βιβλίων από τους εκδοτικούς οίκους (Dr Junk) Kluwer, Plenum Press, Millpress και Springer.
Η κ. Αριανούτσου έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια, σε πολλά από τα οποία ως προσκαλεσμένη ομιλήτρια. Στο δυναμικό της συγκαταλέγεται και η διοργάνωση 4 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων.
Η κ. Αριανούτσου έχει συντονίσει πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν τύχει χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή Εθνικούς Φορείς (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Παιδείας).
Έχει επιβλέψει την εκπόνηση 10 διδακτορικών διατριβών και περισσότερων από 45 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.
Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Βιολογίας, μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Χημείας (ΔΙΧΗΝΕΤ) καθώς και στο Τμήμα Γεωλογίας και Περιβάλλοντος (Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών) του ΕΚΠΑ.
Έχει συγγράψει τα διδακτικά βοηθήματα "Γενική Οικολογία", "Οικολογία Πληθυσμών" και "Τα χερσαία οικοσυστήματα της Ελλάδας" για τους φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Το τελευταίο βοήθημα είναι το μοναδικό που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και καλύπτει το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και διανέμεται και σε άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Επίσης έχει συμμετάσχει στην ελληνική έκδοση του βιβλίου Conservation Biology (R. Primack) με τίτλο "Διατήρηση και Προστασία της Βιοποικιλότητας" που διανέμεται σε πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα.
Έχει συγγράψει το κεφάλαιο "Οικολογικά Συστήματα" για τον τόμο "Εισαγωγή στο Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον" του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Συμμετέχει σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης, και έχει εκδώσει ένα βιβλίο στο αντικείμενο αυτό.
Πληροφορίες για την πλήρη επιστημονική και εκπαιδευτική δραστηριότητα της κ. Αριανούτσου μπορεί να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα: http://www.uaeco.edu.gr/
: