Δημοσιεύτηκε διεθνής επιστημονική έκθεση για το σεισμό της Σάμου (30 Οκτωβρίου 2020, Mw=6.9). Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας 139 επιστημόνων από διάφορα Πανεπιστήμια, Οργανισμούς, Ινστιτούτα και Υπηρεσίες, που συμμετείχαν σε όλα τα στάδια διαχείρισης της καταστροφής, που έπληξε Ελλάδα και Τουρκία. Την εκπόνηση της έκθεσης συντόνισε το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής του Τ.Ε.Ε. με τις αντίστοιχες Τουρκικές Ενώσεις Αντισεισμικής Μηχανικής καθώς και τα Geotechnical Extreme Events Reconnaissance (GEER) και Earthquake Engineering Research Institute των ΗΠΑ.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη του συμμετείχαν σε επιστημονικές αποστολές στην πληγείσα Σάμο, προσέγγισαν το σεισμό, τα συνοδά του γεωδυναμικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και συνέβαλαν σημαντικά στην εκπόνηση και την ολοκλήρωση της διεθνούς έκθεσης συνεργασίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία για το γεωδυναμικό καθεστώς της περιοχής, για τη σεισμική πηγή, την ισχυρή εδαφική κίνηση και τις επιπτώσεις της, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα συμπεριλαμβανομένων του tsunami και των αστοχιών πρανών, τις επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον συμπεριλαμβανομένων κτηρίων, υποδομών και γραμμών ζωής, καθώς και τις δράσεις που έλαβαν χώρα σε κάθε στάδιο του κύκλου διαχείρισης της καταστροφής (προ-, συν- και μετα- καταστροφικό στάδιο) σε Ελλάδα και Τουρκία.