• Helpdesk: +30 2107274825
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ευρεία Άσκηση Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΠΜΣ στη Ρόδο

Ευρεία Άσκηση Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΠΜΣ στη Ρόδο

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσε κατά το διάστημα από 9 έως 13 Οκτωβρίου (Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών) ευρεία άσκηση αντιμετώπισης Καταστροφών στο νησί της Ρόδου.

Τα σενάρια της άσκησης σχεδιάστηκαν από το ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" της Σχολής Θετικών Επιστημών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα σε συνεργασία με το ΠΜΣ "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας" της Ιατρικής Σχολής, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Εμμανουήλ Πικουλή.

Η άσκηση προέβλεπε την εκδήλωση μίας σειράς εικονικών καταστροφών. Εκδήλωση σεισμού και πυρκαγιάς στην Παλιά Πόλη, tsunami στην παράκτια ζώνη της Λίνδου, δασικής πυρκαγιάς στην κοιλάδα των Πεταλούδων, κρίσης σε πλοίο στο λιμένα της Ρόδου είναι ενδεικτικά κάποια από τα σενάρια της άσκησης. Στο πλαίσιο των ασκήσεων πραγματοποιήθηκαν εικονική εκκένωση περιοχής, συγκλήθηκε εικονικό Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, αναλύθηκαν οι μέθοδοι αντιμετώπισης σε ψυχολογικό, επικοινωνιακό και διαχειριστικό επίπεδο.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί, περιφερειακοί και κεντρικοί φορείς: Δήμος Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, 95 ΑΔΤΕ, ΕΚΑΒ, ΔΕΥΑΡ, Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου, Δ/νση ΔΕΔΔΗΕ, Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου, ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, Πολιτική Προστασία Δήμου Κω, ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ΟΑΣΠ, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και το σύνολο των εθελοντικών οργανώσεων του νησιού.

Στόχος ήταν  η άσκηση των συμμετεχόντων φοιτητών και φορέων υπό πραγματικές συνθήκες σε συμβάντα που απαιτούν ετοιμότητα και συνεργατικότητα μεταξύ όλων των μελών της αλυσίδας αντιμετώπισης κρίσεων, από τη διαχείριση της πληροφορίας, την εκκένωση και την καταφυγή μέχρι την έρευνα, διάσωση, ψυχολογική υποστήριξη και περίθαλψη.