Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων", διοργανώνεται και φέτος το Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου SantoProtect 2018.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη κατά το χρονικό διάστημα 24 έως 28 Μαΐου 2018. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία! Τα χαρακτηριστικά του συμπλέγματος της Σαντορίνης ταυτίζονται απόλυτα με τα αντικείμενα του Π.Μ.Σ. Το σύμπλεγμα της Σαντορίνης παρουσιάζει μοναδικό παγκόσμιο ενδιαφέρον και προσελκύει πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Πρόκειται για το πιο αξιόλογο παγκοσμίως φυσικό μνημείο, που συνδυάζει έντονες γεωδυναμικές διεργασίες, με μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορική περίοδο, την πιο μεγάλη καλδέρα στον κόσμο, έντονη σεισμικότητα και σεισμοηφαιστειακή δραστηριότητα, συνεχή κατολισθητικά φαινόμενα και σεισμοηφαιστειακά θαλάσσια κύματα, μοναδικό γεω- και βιο- περιβάλλον που αποτέλεσαν την κοιτίδα ενός απαράμιλλου πολιτισμού πριν από 3 χιλιετίες περίπου, ο οποίος διακόπηκε βίαια από την Μινωική έκρηξη και δομημένο περιβάλλον, υποδειγματικά προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον. Η τουριστική ανάπτυξη, ωστόσο, επιφέρει την αύξηση των κινδύνων ανθρωπογενούς προέλευσης με πρόσφατα παραδείγματα το ναυάγιο του SeaDiamond και την κατάρρευση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.
Περιλαμβάνει τρεις κεντρικές ασκήσεις και μια σειρά από συμπληρωματικές δραστηριότητες. Καλύπτει αντικείμενα των τριών κατευθύνσεων του ΠΜΣ (Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και κρίσεων, Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδιοίκηση). Οι ασκήσεις προετοιμάζονται μαζί με τους συμμετέχοντες, διεξάγονται στο πεδίο και ακολουθεί ανάλυση και σύνθεση των αποτελεσμάτων σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιούνται πρωτότυπες και καινοτόμες εργασίες και δράσεις με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και ασκήσεις που συνδυάζουν την παραγωγή επιστημονικής γνώσης με την εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τη φύση των κινδύνων, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, την ιστορική διαδρομή, τη μοναδική αρχιτεκτωνική και τις ιδιαιτερότητες του ηφαιστειακού νησιωτικού συμπλέγματος. Η σύνταξη και εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων σε ένα τόσο ενδιαφέρον και σύνθετο πλαίσιο διαχείρισης αποτελεί αναγκαιότητα, αλλά και σύγχρονη εκπαιδευτική πρόκληση.
Οι εργασίες πεδίου διεξάγονται στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού (Καλδέρα, Νέα Καμμένη, Ακρωτήρι, Οία, κ.λπ.). Συνδυάζουν την εφαρμοσμένη έρευνα και εξάσκηση με την επίσκεψη σε σημεία που, πέρα από το μοναδικό φυσικό κάλλος, αποτελούν επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού, πολιτισμικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Το σεμινάριο διαρκεί 5 ημέρες και απευθύνεται, όχι μόνο στους φοιτητές του Π.Μ.Σ., αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αποκομίσει νέες επιστημονικές γνώσεις και να βιώσει μία μοναδική εμπειρία στο πιο αξιόλογο γεωλογικό, περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτισμικό μνημείο παγκοσμίως.
Το Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου SantoProtect: είναι πιστοποιημένο από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του απονέμει στους συμμετέχοντες 3 πιστωτικές μονάδες ECVET, οι οποίοι, μαζί με το πιστοποιητικό λαμβάνουν και το Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass.
Το κόστος για τους φοιτητές ανέρχεται στα €350, και περιλαμβάνει τα έξοδα του σεμιναρίου, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα έξοδα διαμονής, καθημερινό πρόγευμα και τις ομαδικές μετακινήσεις στο νησί.
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να οργανώσει ο ίδιος την προσέλευση και τη διαμονή του, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα €150.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία προβλέπει κατάθεση σε έναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του αρμόδιου Ταξιδιωτικού Γραφείου (Παπαδάκη Κυριακή), τα IBAN των οποίων είναι:
- Alpha Bank: GR45 0140 1120 1120 0210 1410 447
- Eurobank: GR67 0260 1020 0001 1020 0729 732
- Eθνική Τράπεζα Ελλάδος: GR63 0110 7210 0000 7210 2967 089
- Τράπεζα Πειραιώς: GR18 0172 0790 0050 7902 9532 056
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στο αντίστοιχο μάθημα που έχει δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική τάξη, στο σύνδεσμο: http://eclass.uoa.gr/courses/GEOL381/
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν και δεν είναι φοιτητές του ΠΜΣ, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τυχόν συνοδούς ή συνοδευόμενα μέλη, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με την Κα Χριστίνα Λέκκα στο 6940 000 567.
Δημοσιεύεται παρακάτω το πρόγραμμα του Σεμιναρίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής και με κάθε επιφύλαξη:
24 Μαΐου |
- Άφιξη - Καλωσόρισμα / Περιγραφή δραστηριοτήτων σεμιναρίου |
|
25 Μαΐου | - Κατολισθητικά φαινόμενα - Άσκηση στην Καμένη / γύρος Καλδέρας |
|
26 Μαΐου | - Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου - Άσκηση στον οικισμό της Οίας |
|
27 Μαΐου | - Άσκηση Διαχείρισης Περιβάλλοντος | |
28 Μαΐου | - Επίσκεψη στο Μουσείο - Αναχώρηση |
Υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σας περιμένουμε!
Κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο