Εκτελέστηκε σήμερα με επιτυχία η πρώτη άσκηση του Εφαρμοσμένου Σεμιναρίου CrisisMed 2017 στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου "Διαχείριση θυμάτων καταστροφών" στη Ρόδο. Το σενάριο της άσκησης για το ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" προέβλεπε την εκδήλωση σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.8 Mw με επίκεντρο 29 χλμ A-BA της πόλης της Ρόδου και επακόλουθο tsunami να πλήττει τα ανατολικά παράλια του νησιού.
Η ημέρα ξεκίνησε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχειακού Μεγάρου με την ενημέρωση και το συντονισμό των 6 ομάδων, στις οποίες ανατέθηκε η αποστολή από τη Βέρα Αντωνίου. Οι ομάδες, εξοπλισμένες με ειδικό λογισμικό καταγραφής θέσης βρέθηκαν στο πεδίο, εντός της παράκτιας ζώνης, δέχτηκαν μήνυμα για εκδήλωση σεισμού και κατόπιν μήνυμα έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανότητα επερχόμενου tsunami αναμενόμενου ύψους κύματος 3 μέτρων και αντέδρασαν κατά βούληση. Ο αναμενόμενος χρόνος άφιξης του πρώτου κύματος υπολογίστηκε στα 11 περίπου λεπτά.
Οι χρόνοι και οι τρόποι αντίδρασης και εκκένωσης της παράκτιας περιοχής για καθεμία από τις ομάδες καταγράφηκε από το λογισμικό σε πραγματικό χρόνο και αναλύθησε κατά τη διάρκεια της αποτίμησης της άσκησης που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της άσκησης στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχειακού Μεγάρου. Από τους συμμετέχοντες συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά τόσο με τη δράση, όσο και με την ψυχολογία της άσκησης. Κατατέθηκαν πολυμέσα που κατέγραψαν οι συμμετέχοντες. Εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν σφάλματα σε επίπεδο ανθρώπινης αντίδρασης, "αδύνατα" δομικά ή μη σημεία στις οδούς διαφυγής εντός της ζώνης διείσδυσης, αλλά και προτάσεις.
Ακολούθησε ενημέρωση για την άσκηση της επόμενης ημέρας, σενάριο της οποίας είναι τρομοκρατικό χτύπημα σε ΕΓ/ΟΓ πλοίο που καταπλέει στο λιμάνι της Ρόδου από το συντονιστή της, Κωνσταντίνο Παπασπυρόπουλο.
Με σύντομη παρέμβασή του, ο πρώην Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης έκανε σύντομη αναφορά σε συμβάν τσουνάμι στην περιοχή Ψαροπούλα που καταγράφηκε στο παρελθόν, πιθανότατα λόγω υποθαλάσσιας κατολίσθησης και στις πιθανές συνέπειες σε επίπεδο υποδομών, όπως των λιμένων της Ρόδου. Κατάθεση εμπειρίας σχετικά με την αντιμετώπιση tsunami σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας έκανε ο πρώη Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κωνσταντίνος Κοκολάκης. Οι πρώτες παρατηρήσεις επί των ερωτηματολογίων υπό το πρίσμα της ψυχολογίας λήψης απόφασης αποτυπώθηκαν από τη Φοίβη Σπέη.
Στο Σεμινάριο συμμετέχουν επίσης η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η ειδική Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, Γιάννα Τσούπρα και μία σειρά από σημαντικότατα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της χώρας.
Η ημέρα έκλεισε με την εναρκτήρια δεξίωση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.