• Helpdesk: +30 2107274825
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αποστολή στο Ιόνιο

Σεισμός Λευκάδας (M 6.4 17 Νοεμβρίου 2015)

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 9.10πμ. εκδηλώθηκε σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους M 6.4 με επίκεντρο την ΝΔ Λευκάδα και βάθος περί τα 7χλμ. Ο σεισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των έντονων γεωδυναμικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο ΝΔ τμήμα του Ελληνικού τόξου.

Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2 και τον τραυματισμό 5 ατόμων και πολλές σημαντικές υλικές ζημιές στις υποδομές, στον δομημένο ιστό και στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Λευκάδας με εκδήλωση σημαντικών κατολισθήσεων και σε συνολικό μήκος που υπερβαίνει τα 10χλμ.

Επιπρόσθετα προκάλεσε την κατάρρευση ή δομικές βλάβες σε περίπου 200 κτήρια ενώ 400 περίπου κτήρια υπέστησαν μικρές ή μεγάλες βλάβες.

Τέλος σημαντικές ήταν οι αλλοιώσεις στις παραλίες του δυτικού μετώπου με εκτεταμένα φαινόμενα εδαφικών ροών, καταπτώσεων και κατολισθήσεων.

Ο κύριος όγκος των επιπτώσεων εντοπίζεται στο ρηξιτέμαχος της ΝΔ Λευκάδας, στο οποίο εκτονώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της σεισμικής ενέργειας. Επιπτώσεις μικρότερου μεγέθους παρατηρήθηκαν και στο υπόλοιπο τμήμα του νησιού αλλά και στην Ιθάκη και την Κεφαλονιά.

Με βάση τον συνδυασμό των ενόργανων, των επίγειων και των δορυφορικών δεδομένων διαπιστώνεται ότι το σεισμικό ρήγμα είχε διεύθυνση Β15○Α, με κλίση 80○-85○ προς τα ανατολικά με ανάστροφη και οριζόντια συνιστώσα μετατόπισης των εκατέρωθεν ρηξιτεμάχων, μεγέθους τουλάχιστον 0.5χλμ.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη (σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα) μετά τον σεισμό της Λευκάδας (ΒΔ τμήμα της νήσου το 2003 και τους σεισμούς της Κεφαλονιάς το 2014). Στον ενδιάμεσο χώρο οι γεωτεκτονικές δυνάμεις δεν είχαν εκτονωθεί με αποτέλεσμα την εκδήλωση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερα οι τρεις σεισμικές διεγέρσεις παρουσιάζουν, όπως είναι αναμενόμενο, όμοια χαρακτηριστικά σε ένα γεωτεκτονικό πλαίσιο στο οποίο κυρίαρχο στοιχείο είναι η οριζόντια δεξιόστροφη μετατόπιση της Ευρωπαϊκής Πλάκας σε σχέση με την Πλάκα της Αφρικής.

Πληρέστερη ενημέρωση σε σύντομο χρονικό διάστημα.