Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Κω την προηγούμενη εβδομάδα το 5ο Διεθνές Εντατικό Σεμινάριο «Management of Disaster Victims». Πάνω από 120 συμμετέχοντες, φοιτητές και μέλη των επιστημονικών επιτροπών των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, και «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, με ακαδημαϊκά υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, έλαβαν μέρος σε ένα 5ημερο εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θεωρητικό αλλά κυρίως πρακτικό χαρακτήρα.
To 5ο Διεθνές Εντατικό Σεμινάριο «Management of Disaster Victims» υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κω, σε στενή συνεργασία με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας της νήσου καθώς και άλλους τοπικούς Δημόσιους και εθελοντικούς φορείς αλλά και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από Ελλάδα και Εξωτερικό.
Στο σεμινάριο δίδαξε μια υψηλού επιπέδου Επιστημονική Ομάδα Ακαδημαϊκών Διεθνούς Κύρους, με αναγνωρισμένη εμπειρία σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών, ανάμεσά στους οποίους ο καθηγητής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταστροφών του Πανεπιστημίου Tübingen-Γερμανίας κ. Bernd Domres, ο καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης κ. Αριστομένης Εξαδάκτυλος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Παναγιώτης Καρύδης, η Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Αναστασία Σαλή-Παπασαλή και ο καθηγητής και Δ/ντης του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος.
Κορυφαίες στιγμές του σεμιναρίου υπήρξαν οι τρεις μεγάλες ασκήσεις προσομοίωσης που αφορούσαν σε τροχαίο ατύχημα με μαθητές που αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο της Κω, αεροπορικό ατύχημα στον αερολιμένα της Κω και πυρκαγιά σε ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης. Τα οφέλη υπήρξαν πολλαπλά και για τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς, πυροσβεστική υπηρεσία, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, νοσοκομείο Κω καθώς πέραν των ασκήσεων, σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων επικαιροποιήθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια των φορέων σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο Κω, με την συνδρομή του καθηγητή κ. Χρήστου Γιάννου, επιστημονικού συνεργάτη ΕΚΠΑ και τ. αρχιχειρουργού της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Παναγιώτη Καρύδη, προτάθηκαν σημαντικές τροποποιήσεις για την βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας του Νοσοκομείου αλλά και για την διαχείριση μαζικής εισροής θυμάτων σε περιπτώσεις καταστροφών. Παράλληλα το προσωπικό του Νοσοκομείου Κω παρακολούθησε ειδική για τον σκοπό αυτό εκπαίδευση με στόχο την αύξηση του επιπέδου ετοιμότητάς του.
Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο τοπικών φορέων το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των φορέων Πολιτικής Προστασίας της Κω ανάμεσα στους οποίους η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Διεθνής Αερολιμένας Κω «Ιπποκράτης» και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένος, το Γενικό Νοσοκομείο Κω καθώς και εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας.
Ουσιαστικής σημασίας υπήρξε η συμβολή και υποστήριξη δημοτών της Κω και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι συμμετείχαν σε εθελοντική βάση στις ασκήσεις και στις λοιπές εργασίες του σεμιναρίου, ανάμεσα σε αυτούς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Κω, , οι εργαζόμενοι του αερολιμένος κ.α.
Παράλληλα πραγματοποιηθήκαν κοινωνικές δράσεις όπως εκπαιδευτικά μαθήματα σε σχολεία αλλά και επιτόπιες επισκέψεις σε χώρους παροχής κοινωνικής αρωγής προς μετανάστες και άλλους χώρους ενδιαφέροντος της Κω.
Τέλος ιδιαίτερη και σημαντική στιγμή του 5ου Εντατικού Σεμιναρίου αποτέλεσε η εκπαιδευτική επίσκεψη στην καλντέρα του ηφαιστείου της Νισύρου όπου οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πειράματα ενώ η επιστημονική επιτροπή εξέτασε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ασκήσεων προσομοίωσης στο μέλλον σε αυτό το ιδιαίτερο γεωλογικό περιβάλλον.
Η επιστημονική αυτή πρωτοβουλία αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά εποικοδομητική για το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου αλλά και όμορων περιοχών και για μια ακόμη φορά αναγνωρίστηκε η θετική συμβολή του εκπαιδευτικού σεμιναρίου και των διακλαδικών ασκήσεων για την εκπαίδευση και διασύνδεση του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.